۱۳۸۷ دی ۱۳, جمعه

وبلاگ نويسي و آثار رواني مثبت و منفي

مطلبی در مورد وبلاگ نویسی
برگرفته از وبلاگ :
جنبشی آزاد در روانشناسی


http://farakav.wordpress.com/2007/11/23/blog-psycho


وبلاگ نويسي و آثار رواني مثبت و منفي


وبلاگ نويسي مانند هر پديده اي آثاري از خود به جا مي گذارد و از جمله مشهودترين آثاري که يک پديده در پي خود به دنبال دارد، مي توان به آثار رواني آن اشاره کرد. در اين مقاله سعي شده است تا به طور مختصر به آثار رواني مثبت و منفي که وبلاگ نويسي در پي دارد اشاره کرد.
تخليه روحي; مثبت
صحبت کردن با ديگران در مواقع غم و شادي يکي از موثرترين راه هاي تخليه روحي مي باشد. در اين بين نوشتن نيز آثاري کم و بيش مشابه گفتگو از خود به جاي مي گذارد و فردي که امکان گفتگو با ديگران را ندارد در
دفتر خاطرات خود حرف ها را بيان کرده و بدين صورت سبب کاهش بار منفي رواني بر روي خود مي شود. وبلاگ نويسي نيز با اندکي تفاوت شبيه نوشتن است با اين تفاوت که هنگامي که فرد در دفتر خاطرات خود مطلبي مي نويسد عمدتا اين مطلب را براي خود نوشته است، اما هنگامي که فردي در وبلاگ مي نويسد بيشتر براي خوانده شدن حرف هاي دل خود آن ها را مي نگارد. البته اين موضوع بيشتر در مورد وبلاگ هاي شخصي مصداق دارد.
سرخوردگي; منفي
سرخوردگي هنگامي ظاهر مي شود که فرد انتظاري از خود، محيط و اطرافيان دارد و اين انتظارات برآورده نمي شوند. در حوزه وبلاگ نويسي نيز هنگامي که بلاگر مطالبي مي نويسد، طبيعتا انتظار دارد نوشته هاي وي با استقبال مواجه شوند. در عرصه وبلاگ نويسي اين استقبال معمولا خود را در دو قالب کلي آمار بازديدکنندگان و تعداد نظرات نشان مي دهد. هنگامي که آمار بازديدکنندگان وبلاگي به صورت نسبي پائين است يا تعداد نظرات (کامنت ها) گذاشته شده براي آن کم است احساس اينکه مطالب براي ديگران جذابيتي نداشته در بلاگر پديد مي آيد و سبب سرخوردگي وي مي شود. اين مطلب چه در مورد وبلاگ هاي شخصي و چه در مورد وبلاگ هاي تخصصي مصداق دارد.
گسترش ارتباطات; مثبت
اينترنت را دنياي مجازي ناميده اند و مي توان در واقع آن را دنيايي ديگر دانست که افراد قادر هستند به طريق ديگري زندگي کنند و چهره اي متفاوت از خود نشان دهند. بسيار پيش آمده که افراد منزوي اجتماع در اينترنت توانسته اند چهره بهتري از خود نشان دهند و در اين بين وبلاگ يکي از عرصه هاي مناسب براي اين بروز شخصيت اجتماعي مي باشد. چه بسا بلاگرهايي که در عالم واقع بسيار منزوي و خجالتي هستند وبلاگ هاي موفقي دارند و از ارتباطات بسياري نيز برخوردار مي شوند و همين ارتباطات مي تواند در دنياي بيروني نيز ادامه يابد و آن ها را از حالت منزوي بودن در دنياي واقعي نيز برهاند.
تهديد; منفي
وبلاگ ها چه حاوي مطالب شخصي باشند چه تخصصي، در هر حال بيان کننده نقطه نظرات بلاگرها مي باشند و گاه اين نقطه نظرات حساس و مخالف با نظر عده اي ديگر است. در بعضي موارد ارسال يک مطلب بر روي وبلاگ حساسيت هايي را به وجود مي آورد، و گاه منجر به تهديد بلاگر مي شود. هر چند به علت اينکه وبلاگ در فضاي مجازي قرار دارد و بلاگر معمولا ناشناخته است و دسترسي به وي وجود ندارد، اما به هر حال بيان اين تهديدات مي تواند سبب فاصله گرفتن وي از وبلاگ نويسي شود.
اعتماد به نفس; مثبت
اعتماد به نفس در افراد هنگامي ظاهر مي شود که پشتوانه اي براي خود احساس کنند. اين پشتوانه ممکن است موقعيت اجتماعي، موقعيت تحصيلي، ثروت، توانايي و يا داشتن مهارتي خاص و يا… باشد. در اين ميان نوشتن وبلاگ نوعي فعاليت توليدي از نوع توليد محتوا مي باشد، و طبيعتا انجام يک فعاليت توليدي باعث اعتماد به نفس فردي مي شود که در خود اين توانايي را ديده و آن را بروز داده است.
جامعه پذيري; مثبت
جامعه پذيري به معناي همسازي و همنوايي فرد با ارزش ها، هنجارها و نگرش هاي گروهي اجتماعي است يا به مفهوم ديگر، اجتماعي شدن فراگردي است که به واسطه آن، هر فرد، دانش و مهارت هاي اجتماعي لازم براي مشارکت موثر و فعال در زندگي گروهي و اجتماعي را کسب مي کند.بلاگرها و وبلاگ هاي آن ها نيز تشکيل جامعه اي را مي دهند با قوانين و ضوابط خاص خود، و فرد وبلاگ نويس خواه ناخواه خود را در اين جامعه مي يابد و مي بايست براي حضور موثر در آن به نوعي از جامعه پذيري را داشته باشد. اگرچه موارد جامعه پذيري در جامعه مجازي اندکي با جامعه حقيقي فاصله دارد، اما موقعيت مناسبي است تا فرد نوعي از جامعه پذيري را تمرين کند.در پايان قطعا ابعاد رواني وبلاگ نويسي بيشتر و گسترده تر از آن است که در اين مقاله مورد بررسي قرار گرفت، و جا دارد تا پژوهشگران علوم اجتماعي و روانشناسي تحقيقاتي را در زمينه تفاوت روحيه افرادي که وبلاگ نويسي مي کنند و آن ها که نمي کنند و همچنين تفاوت هاي روحي افراد قبل و بعد از وبلاگ نويسي و نيز تغيير نوع ارتباطات اين افراد انجام دهند.

هیچ نظری موجود نیست: