۱۳۸۹ آذر ۱۳, شنبه

همه آلودگی‌ست این ایام...

.
این که آلودگی هوای تهران ( و تازگی‌ها اصفهان ) را پدیده‌ای طبیعی و ناگزیر قلمداد کنیم و حداکثر با انتقال مسئولیت این آلودگی به شهروندان و مردم کوچه بازار تلاش کنیم مسببین اصلی به‌وجود آمدن این وضعیت را از نتایج تفکرات وعملکردشان تبرئه کنیم نکته‌ی تازه‌ای نیست. همیشه و در همه‌ی مواردی که منجر به آسیب رسیدن به منافع ملی بوده است همیشه همین نگاه و روش حاکم بوده است و انگار که اصطلاح(( کیه کیه من نبودم )) را مسئولین ما خوب آموخته‌اند.

من کارشناس نیستم اما سوال‌هایی برایم بی‌جواب مانده که هرچه در روزنامه‌ها و رادیو تلویزیون جستجو می‌کنم نه‌تنها از پیدا کردن پاسخ ناامید می‌شوم بلکه اصلا طرح جنبه‌های بسیار متفاوت این پدیده‌ی شوم و اشاره به عوامل بوجد آورنده آن را کمتر می‌بینم.
1 – مسئول مهاجرت جمعی ابتدای انقلاب به تهران با اعلام این نکته که هرکس به تهران بیاید صاحب خانه خواهد شد چه کسی بود و با روشن شدن نتایج این حرف کودکانه چه برخوردی با او صورت گرفت؟
2 – مسئول اعلام شعار (( هرآن‌کس که دندان دهد، نان دهد )) و تشویق مردم به تلاش برای تولید فرزند و ازدیاد جمعیت چه کسی بود؟
3 – مسئولیت برنامه ریزی برای اسکان جمعیت این شهر و برنامه ریزان جامعه‌ی شهری در طی این مدت زمان سی ساله چه کسانی بودند؟
4 – فاتحان کوه‌ها وجنگل‌ها و باغ‌ها و باغچه‌ای اطراف تهران و فروش همه‌ی زمین‌های ممکن و احداث انواع شهرک‌های بزرگ و کوچک متوسط در همه‌ی سوراخ و سنبه‌های موجود چه کسانی بودند؟
5 – مسئول برنامه ریزی کلان در این مورد چه کسی بوده؟ و آیا اصولا برنامه ریزی هم وجود داشته است؟
6 – کدام جامعه شناس، مردم شناس، متخصص ومحققی را در این موارد به‌کار گرفته‌ایم و اگر چنین بوده نتایج تحقیقاتشان چه بوده است؟
7 – اصلا علاقه‌ای داریم که بدانیم و بفهمیم (( چی شد که اینجوری شد )) یا طبق معمول ترجیح می‌دهیم که خودمان را به ندیدن و نفهمیدن بزنیم وتقصیر را به‌گردن زمین و زمان و احتمالا توطئه خارجی‌ها بیاندازیم؟
8 - همین الآن اصلا کسی به‌فکر این موارد هست؟ می‌دانم که چهارصد تا نهاد و ستاد و انجمن و اداره و غیره و غیره وغیره در این جور چیزهای گوگولی فعال هستند، اما منظورم کارهای واقعی است و این‌که برای آقازاده‌هامان کار و شغل جورکنیم را ندیده می‌گیرم.
9 – همین الآن اگرفرصت کنیم و یک گشت کوچک در خیابان‌ها بزنیم شاهد تبدیل ساختمان‌های یک و دوطبقه به برجهای عظیم چندین و چندین طبقه خواهیم بود که سایه‌شان چون هیولاهای افسانه‌ای بر سر یک کوچه‌ی فسقلی افتاده است.
من با پیشرفت و احداث برج مخالف نیستم، فقط پرسشم این است که آیا کسی در این زمینه کارِ کارشناسی هم انجام داده ویا فقط ارتباطات خاص برای صدورمجوز‌های این‌چنینی کافی است؟
10 – هرچند سال یکبار معمولا سرو صداهایی در مورد خودرو سازها بلند می‌شود و تبلیغات زیادی در مورد سیاست‌گذاری های اشتباه و تولید‌های مضر و تفکرات غلط و تولیدات بی‌کیفیت و سوء استفاده‌های فراوان این حوزه انجام می‌شود و بعد با جابجایی مسئولین و دست به‌دست شدن ریاست‌ها و پست ‌ها دوباره همه چیز در سکوت ادامه پیدا می‌کند. حالا گر سوال شود که ((مسئولیت این حوزه در مورد آلودگی هوای تهران چیست؟)) آیا فراتر از (( خطوط قرمز)) حرف زده‌ایم؟
درنهایت می‌خواهم بگویم که این شرایط و اوضاع را خودمان درست کرده‌ایم و همین الآن هم از همان روش‌ها وتفکراتی استفاده می‌کنیم که تابه‌حال مورد استفاده قرار داده‌ایم و حتی اگر پانصدهزار سازمان و نهاد هم برای بررسی بحران و یا هر اسم دیگری درست کنیم، تا زمانی که نخواهیم مسئولیت پذیر باشیم و خود را متعهد به حفظ منافع فعلی و آتی ملی و مردمی کشورندانیم اوضاع روزبه‌روز خراب‌تر خواهد شد.

۲ نظر:

دمادم گفت...

خودمان،فرهنگ غلطمان،مسئولین بی منطق و سوادمان و... همه چیز دست به دست هم داد تا دراین روزگار الوده،هوا نیز از الودگی عقب نماند.

مکتوب گفت...

سلام استاد . حرفهایتان بسیار پخته و عمیقند . مطالب مثل همیشه قابل تامل .